Marina Fiorato - A velencei szerződés

Eredeti cím: The Venetian Contract
Kiadó: I.P.C. Könyvek, 2012
Oldalszám: 382
Ár: 2990 Ft
puhakötés
Az eddig Magyarországon megjelent összes Marina Fiorato könyvet olvastam már. A Boticelli-titok volt a leggyengébb az eddigiek közül, de a másik kettő nagyon tetszett. A velencei szerződés esetében se volt másképpen. Már a megjelenés után nem sokkal kézbe is foghattam és elmerülhettem a XVI. századi Velence világában.

Konstantinápoly: Feyra igazán szerencsésnek mondhatja magát: fiatal lány létére ő a szultána legfőbb bizalmasa, és egyben a hárem orvosa. Nur Banu szultána megdöbbentő titkokat oszt meg vele, majd utolsó kívánságával arra kéri, hogy utazzon el Velencébe.
A lánynak egyébként is menekülnie kell, mivel a szultán az ágyasának szemelte ki. Titokban eljut Velencébe, ahol nem számíthat másra, csak egy négylovas gyűrűre, és az orvosi ismereteire…
Velence: Miután a legnevesebb orvosok babonákkal próbálják gyógyítani a városra lesújtó pestist, a helyiek egyedül a hit erejében bízhatnak. A dózse egy áldozati templom felépítésével bízza meg a neves építészt, Palladiót; Annibale Cason, a fiatal orvos pedig önhatalmúlag kórházszigetet létesít a betegek számára.
Mindkét férfi a muzulmán hitet és keleti orvoslást gyakorló fiatal lány, feyra személyében kap segítséget, és mire a két kultúra megtanulja tisztelni és elfogadni egymást, a csoda is megérkezik.

A történet 1576-ban veszi kezdetét, amikor is megismerkedhetünk Feyra-val, a hárem fiatal orvosával. A haldokló anyaszultána súlyos titkokat oszt meg a fiatal lánnyal, felfedve vele valódi származását és a történelem egy aprócska szeletét. Ezután pedig Feyra menekülni kényszerül. El kell hagynia szeretett országát, hogy Velencébe hajózzon. A török szultán évekkel korábban vereséget szenvedett a velenceiektől. Most bosszút esküszik. Egy rémes és halálos tervet eszel ki Velence legyőzésére. Vajon Feyra képes lesz megakadályozni a csapást egy országban, ahol a törököket nyíltan utálják és megvetik?

Feyra. Már az első perctől kezdve kedveltem. Egyfajta misztikum lengi körül a személyét, ami még vonzóbbá teszi őt az olvasó szemében. Hatalmas bátorságra vall szembeszállni a szultánnal. Megpróbálja megakadályozni a bosszút, de a pestis ellen még ő sem tehet semmit. Mégis megpróbál mindent, ami az erejéből kitelik, hogy megmentse az embereket és Velencét. Vigaszt és reményt nyújt az embereknek.

Anibale. Fiatal orvos, aki nem sokkal a pestis kitörése előtt végzett a padovai egyetemen. Forradalmi gondolkodású orvos. Az akkori orvoslási módszerek többségét babonának tartja. Nem tagadja meg őket teljesen, de máshogyan szemléli az orvoslást. Nem győzi hangoztatni a higiénia fontosságát. Örökségét felhasználva kórházat alapít egy Velencéhez közeli szigeten, amit idővel a dózse is elismer, a későbbiekben pedig támogatja. Új keletű nézetei miatt, sok ellenségre tett szert felettesei és munkatársai között, akik csak arra várnak, hogy tönkretehessék.

Feyre és Anibale egy véletlennek köszönhetően ismerkednek meg egymással. Kezdetekben nem igazán szimpatizálnak a másikkal, mégis az egymás társaságában eltöltött idő feloldja az ellenségeskedést közöttük. Mivel mindketten orvosok, megosztják egymással a tapasztalataikat. Míg Feyra a keleti orvoslást tartja „jónak”, addig Anibale véleménye szemben áll a lányéval. Az idő teltével viszont a férfi is kénytelen volt elismerni, hogy a lány módszerei és a hite igenis használnak. Érdekes keveredése ez a keleti és a nyugati orvoslásnak. A két főszereplő nemcsak orvosi kapcsolatban áll egymással, hanem a későbbiekben szerelmesek is lesznek. Vajon van-e jövője két kultúra szerelmének egy rettegéssel és halállal teli időszakban?

Amire szeretném felhívni a kedves olvasó figyelmét, hogy a regényben sok és részletes leírás található, melyben a szerző részletezi a velencei és a török építészet remekműveit. Eme leírásoknak köszönhetően mélyebb bepillantást kapunk a két ország kultúrája. Milyen egyezések találhatók, illetve miben különböznek is egymástól. Ráadásul nagyban hozzájárulnak a könyvet átlengő misztikumhoz. Tehát kedves Olvasó, ha ilyen részhez érkezel, akkor ne ugord át, hanem nyugodtan olvasd el és nem fogsz csalódni.

A könyvek egyértelműen öt csillagot adok, mivel visszavonhatatlanul szerelmebe estem vele. Marina Fiorato ebben a művében is hozta azt az igényes színvonalat és szórakoztató stílust, amit az előző könyveiben már megismerhettünk. Megismerkedhettünk két nagyszerű szereplővel, akik a legfontosabb dolognak az emberek megsegítését tartják. Ha szeretnéd jobban megismerni a XVI. századi Velencét, akkor jó helyen keresgélsz. Izgalmas és érdekfeszítő olvasmány. Mindenképpen olvasandó!

A könyvet köszönöm az I.P.C. Könyvek kiadónak!


U.I.: A kiadó egy hatalmas pacsit kap tőlem, mert szerény személyes véleményem, hogy a könyv borítója az eddig legszebb borító, ami kikerült a készítők kezéből. Való igaz, hogy a kiadóra jellemző, hogy gyönyörű borítókkal jelentetik meg a könyveiket, de nálam A velencei szerződés borítója viszi a pálmát.


Share:
Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes