Brigitte Riebe - A holdistennő

Eredeti cím: Auge des Mondes
Kiadó: General Press, 2013
Oldalszám: 245
Ár: 2800 Ft
keménykötés
Aki macskával játszik, annak tisztában kell lennie azzal, hogy játszótársának karmai is vannak.

A mesemondó Mina szavaival elvarázsolja az embereket, történeteivel megváltoztatja a végzetüket. A holdistennő városában, Per-Basztetben a régiek, az örökkévalók történeteit meséli, miközben az istenek harcai hirtelen megelevendnek: éjszakánként szakállas alakok jelennek meg az utcákon ketrecekkel, és egyre több szent állat tűnik el… Rejtélyes erők fognak össze egy ismeretlen cél érdekében. A férje halála óta egyedül élő Mina életét sorsdöntő események változtatják meg: unokaöccse hirtelen eltűnik, a segítségére siető, vonzó és titokzatos perzsa kereskedőt, Numit letartóztatják. Az újabbnál újabb fordulatok nemcsak Mina és szerettei életét tehetik tönkre örökre, de Egyiptomot is a pusztulásba dönthetik…

Az előző évhez hasonlóan Brigitte Riebe könyve nyitja a sort a Regényes történelem új köteteinek megjelenésében. Az írónő új könyve ezúttal az ókori Egyiptom mélyére kalauzol el bennünket, ahol megismerkedhetünk a fáraók, a babonák, a varázsigék és az istenek világával. Egy olyan időutazásban lesz részünk, mely kétségtelenül maradandó olvasási élményt biztosít minden olvasó számára!

Kr.e. 513 körül járunk Per-Basztet városában. A város perzsa fennhatóság alatt áll, a helytartó pedig nem más, mint Arüandész. A szatrapa uralkodása alatt váratlan és rejtélyes események veszik kezdetüket. A macskák egyik éjszakáról a másikra tűnnek el a városból, külhonból érkezett építészek dolgoznak a templomban, értelmetlen halálesetek és ehhez hasonló események tarkítják a mindennapokat. Mina, a mesemondó ennek a szövevényes hálónak a kellős közepén találja magát, küzdve a családjáért, a férfiért, akit szeret és egy apró jövevényért, aki a semmiből tűnt fel, de idővel az élete szerves részét képzi.

Főszereplőnk Mina, hét évvel korábban megözvegyült. Szeretett férjének halála után, annak testvére és családja foglalja el a központi helyet az életében. Főleg unokaöccse, Ameni áll közel a szívéhez, mivel nagyon sokban hasonlít Khaira, arra a férfira, akit mindennél jobban szeretett. Egy napon Ameninak nyoma vész, Mina pedig hamarosan kideríti egy titokzatos perzsa férfi segítségével, aki különös, régóta elfeledett érzéseket kelt benne életre, hogy a szatrapa tartja fogva a fiút. Ameni eltűnése csak a rejtélyes történések kezdetét jelenti. A nő kötelességének érzi kideríteni az igazságot, mivel a saját és szerettei élete foroghat kockán.

Mina a napjait a piacon tölti, ahol meséket mond a figyelmes hallgatóságnak. Egy napon egy ismeretlen perzsa férfit pillant meg a nézőtéren. Numi többször is megfordul a piacon, csak hogy Minát hallgathassa. A férfi kenőcs és parfümkereskedéssel foglalkozik, ezért pozíciója miatt bejárása van a szatrapához is. A közbenjárásával segít az asszonynak Ameni ügyében, szép lassan pedig egymásba is szeretnek.

A történet középpontjában a macskák állnak, akik az ókori Egyiptom szent állatai közé tartoznak. Minden háztartás szerves részét képezték, úgy gondoskodtak róluk, mint a családtagokról. A vallási kultuszokban is nagy szerepet játszottak, ezért is tartották nagy becsben az állatokat. A macskákat legfőképpen Básztet istenséggel hozták kapcsolatba, aki Per-Basztet lakóinak legfőbb istene. Akkoriban a vallás jelentős mértékben befolyásolta az életet, hittek az emberek az istenek létezésében, az istenek pedig állat alakban jelentek meg nekik. A macskák ezért is lettek szentek, az istenek földi életének megtestesülései. Annyira szerették az macskákat, hogy volt olyan ember, aki éhezett is miattuk.

Per-Basztetben már a legkisebbek is tudták, hogy a templomi macskák a papok kedvenc állatai, akiket kényeztetnek és dédelgetnek. Pazar módon etették és itatták a macskákat, kefélgették a szőrüket és simogatták a bundájukat, sőt a kedvenc játékukkal temették el őket, miközben az utcákon emberek éheztek, és senki nem törődött velük.

Ezért is szúr szemet sok embernek a macskák eltűnése és kelt felháborodást azokban az emberekben, akiknek a tudomására jut. A titkokra mindig fény derül. Mina nem is sejti, hogy milyen összeesküvést szőnek a háttérben szimplán irigységből és gonoszságból. A gonoszok a tetteiket pedig a hit mögé próbálják rejteni. A könyv legfőbb tanulsága, hogy nem mindenki az, akinek látszik.

Nagyon tetszett, hogy ilyen fontos szerepet szántak az egyiptomiak az állatoknak, főleg a cicáknak. Nekem nincsen, nem is volt és valószínűleg soha nem is lesz semmilyen állatom, mivel világ életemben lakótelepen laktam és azt vallom, állatnak az udvaron a helyen. De! Mina már az első pillanattól kezdve annyira kedvesen és aranyosan bánt Básztettel, hogy még én is kedvet kaptam egy cicához. Megosztotta vele a gondjait, a gondolatait. Básztet pedig Mina kedvességét, a kezdeti bizalmatlanság ellenére is, idővel meghálálta.

Brigitte Riebe hozta a tőle megszokott színvonalat és megint egy történelemben és részletekben gazdag regényt vehettem a kezembe. Az írónő nagyszerűen vezette a cselekményt. A könyv előrehaladtával folyamatosan világosodik meg az olvasó számára a gonosz szövetkezés minden részlete. Néha azt éreztem, csak ugrál a jelenetek között, de idővel összeraktam a tényeket és világossá vált számomra, hogy minden történés egy nagyobb és grandiózusabb jelenetben fog kiteljesedni. Minden esemény az összeesküvés leleplezését készíti elő. Egy piramist képeznek, mely a csúcsban teljesedik ki.

Hogy kinek ajánlom a könyvet? Mindenkinek, aki szerette az írónő eddig megjelent könyvet, érdeklődik az ókori Egyiptom világi iránt vagy szimplán csak a történelmet szereti. Garantálom, hogy megéri elolvasni!

A könyvet köszönöm a General Press kiadónak!


Share:
Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes