Johanna Lindsey - A szenvedély hatalma

Johanna Lindsey nálam abszolút kedvenc a történelmi romantika művelői közül. Ebben nagyban játszik az szerepet, hogy három évvel ezelőtt a Malory család nyitó kötete volt az első történelmi romantikus könyv, amit elolvastam. Hatással volt rám és felállított egy mércét, melyet bármilyen történelmi romantikus történetnél elvárok. Johanna Lindsey esetében nincs olyan, hogy egy-egy műve kevésbé sikerült darab, vagy messze van az elvárt szinttől. Én mindegyiket imádom!

Alana Farmer különc gyámja, Leonard Farmer a napóleoni háborúk elől Angliába menekült a védencével, hogy Londonban kezdjen új életet. Alana gyermekkorában egy nemes lány gondtalan életét élte, és olyan nevelésben részesült, amit egy királynő is megirigyelhetne. Most elérte a nagykorúságot, és készen áll arra, hogy előkelő ifjú hölgyként belépjen a londoni társasági életbe. Ám a nagy napon értesül a származása megdöbbentő titkáról. Tényleg ő Lubínia elveszett hercegnője és egyetlen trónörököse, akit csecsemőkorában meg akartak gyilkolni, és ezért kellett titokban elhagynia Angliát? A gyámja rábeszéli, hogy térjenek vissza a hegyek között fekvő, elszigetelt európai királyságba, mert csak Alana felbukkanása veheti elejét egy véres lázadásnak. A fiatal lány egy idegen országban találja magát, ahol még mindig veszély fenyegeti.
A gyönyörű jövevény felbukkanása alaposan próbára teszi Christoph Becker állhatatosságát és kötelességtudatát. A palotaőrök kapitánya letartóztatja Alanát, mert alapos oka van azt feltételezni, hogy egy csalóval vagy egy kémmel áll szemben. Nem ő az első személy, aki az elveszett hercegnőnek adja ki magát, de valójában a lázadókkal meg a király trónfosztásán munkálkodó, sötét erőkkel áll kapcsolatban. A hatalom megszerzéséért küzdő összeesküvők értesülnek a trónörökös visszatéréséről, és Alana életét csak a fogva tartója tudja megóvni tőlük. De vajon hisz neki? A szenvedély le tudja győzni a gyanakvást és az intrikát?

Mindig húzom a számat, ha azt olvasom egy fülszövegben, hogy az aktuális könyv írónője elviszi a történetét a londoni báltermekből egy isten háta mögötti soha-nem-is-hallottam-róla országba, melynek népessége épphogy eléri a mai napjainkban városnak nevezett településekét. Konkrét okot nem tudnék mondani, hogy miért viseltetek ellenérzésekkel az ilyen történetek iránt, mivel imádom a történelmi ihletésű regényeket, ahol egyáltalán nem zavar, ha a történet színhelye a világ akármelyik pontja. Beszűkült látásra vall, hogy már kezdetben leírom az éppen olvasott könyvet, de Johanna Lindsey bebizonyította, hogy az ellenérzéseim teljesen feleslegesek!

Női főszereplőnk Alana, aki nem más, mint Lubínia elveszett hercegnője. 18. születésnapján a nevelőapja elmondja neki az igazságot (kiteregeti a szennyest – van mit) a származásáról és az egész addigi életéről. Egyáltalán nincs annyira megrendülve az igazságtól, mint ahogy azt az olvasó várná, hanem elég gyorsan, már-már rendellenesen és logikátlanul, feldolgozza a tényeket. Visszatérve Lubíniába harcolnia kell, hogy bizonyíthassa származását, így nyerve el helyét a király mellett. Útjában áll a királyi palotaőrség kapitánya, Christoph. A férfi már az első pillanattól kezdve megdobogtatta a szívét, de Alana váltig tagadja az érzéseit. A könyv végére jut el odáig, hogy képes legyen döntést hozni a férfival kapcsolatban. Gyáván viselkedik, mert fél a következményektől. Ami zavaró, hogy eleinte lenézően kezelte Lubínia népét, pedig születését tekintve ő is lúbiniai. De a kapitánnyal eltöltött idő megváltoztatja a hozzáállását.

Christoph Becker a királyi palotaőrség kapitánya. Ő felel személyesen a király biztonságáért. Az évek alatt, amit a palotában töltött találkozott már imposztorokkal, akik az eltűnt hercegnőt próbálták megszemélyesíteni, így férkőzve be a királyi család kegyeibe. Ezért is fogadja kétkedéssel Alana történetét és a király parancsára megtesz mindent, hogy felfedje az igazságot. Még csábítást is alkalmaz. Arrogáns, szarkasztikus ember, aki rájátszik Alana feltételezésére, miszerint Líbíniában barbárok élnek. Mindig mindenre van egy roppant jó válasza. Élvezet volt olvasni a riposztjait.


A cselekmény eleje kicsit lassan indult be. A történet Lúbíniába érkezést követően pörög fel, válik izgalmassá. A két főszereplő párbeszédjei folyamatosan fenntartották az érdeklődésemet és egyszer csak azt vettem észre, hogy a lapok rohamosan fogynak, míg nem maradt egy darab sem, mert a könyv végére értem. A cselekmény lassú indulását leszámítva más kellemetlenséggel nem találkoztam az olvasás során. Ám még ezzel együtt is tudom ajánlani a regényt azoknak, akik szeretik Johanna Lindsey könyveit. A szenvedély hatalma hozta az eddig megismert és elvárt szintet, amit írónő nyújtani szokott. Ajánlom minden történelmi romantika kedvelőnek, mert a londoni szezonoktól eltérően, külhonban játszódó történet is tud nagyon jó lenni!

A könyvet köszönöm a Gabo kiadónak!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

A könyvről:

                              Eredeti cím: When Passion Rules, 2011
                              Kiadó: Gabo, 2013
                              Oldalszám: 468
                              Fordította: Gondáné Kaul Éva
                              Kötés: puhakötés
                              Ár: 2490 Ft
                              Beleolvasó: Johanna Lindsey - A szenvedély hatalma <--- Olvass bele!

Share:
Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes