Tina Reber - Spontán szerelem

Eredeti cím: Love Unscripted
Kiadó: I.P.C. Könyvek, 2013
Oldalszám: 560
Ár: 3190 Ft
puhakötés
Tina Reber könyvét még áprilisban harangozta be az I.P.C. Könyvek kiadó. Gyorsan rá is kerestem a neten, amikor is megdöbbenve fogadtam azt a tényt, miszerint nagyon is új írónővel állok szemben. Eddig két könyve jelent Tina Rebernek: ez egyik a Spontán szerelem, a másik pedig ennek a folytatása Love Unrehearsed, melynek a magyar megjelenéséről információval még nem rendelkezem. Az írónő jelenleg a harmadik részen dolgozik, ami Mike és Marie történetét meséli el, ha hinni lehet a Goodreads-nek!

A molyon mindenki Samantha Young, Tammara Webber vagy Jennifer L. Armentrout új könyvét olvasta/olvassa. Viszont él benne egy kis különcködési vágy, ezért én Tina Reber regényét vettem előre. Ráadásul az előbb említett három könyv egyike sem volt akkor még elérhető közelségben, mivel csak június végén sikerült megkaparintanom őket. Sokáig halogattam az értékelés megírását, mert reméltem, hogy az időközben eltelt több mint két hét alatt talán pozitívabb emlékeim lesznek majd a könyvről. Kijelenthetem, hogy ez baromság, mivel ugyanolyan vegyes érzelmekkel viseltetek iránta, mint két héttel ezelőtt. Tehát azt kell mondanom, hogy a többség választott jobban. Legközelebb jobban megfontolom, hogy hallgassak-e a belső hangomra!

Taryn Mitchell kisvárosi lány, aki két lábbal áll a földön. Biztos kézzel vezeti a családi örökségként rámaradt sörözőt, a Mitchell's Pubot, jól érzi magát barátai társaságában, örömét leli az alkotó tevékenységekben. Élete nyugodt, békés, nem hiányzik belőle semmi. Vagy mégis? Ami a férfiakat illeti, Taryn több fájdalmas csalódás és egy balul sikerült eljegyzés után úgy dönt, többé nem teszi kockára a szívét.
A csendes kisváros élete azonban egyik napról a másikra felfordul, amikor egy neves filmstúdió a városkát szemeli ki forgatási helyszínéül. Hamarosan megérkeznek a híres hollywoodi színészek, köztük a mindenki által rajongott sztár, a szőke, jóképű Ryan Christensen is.
Ryan sosem akart sztár lenni. A felhajtást, a rajongói levelek özönét, a sikoltozó tömeget a háta közepére sem kívánja. Aznap reggel is csak sétálni akart egyet a városka utcáin, amikor a rajongók hada felfigyelt rá, és üldözőbe vette. Ryan menekülés közben egyenesen a Mitchell's Pub bejárata felé veszi az irányt…

A fülszöveg már első olvasásra felkeltette a figyelmemet, mivel az alapfelállás nem nevezhető megszokottnak. Állandóan milliárdos férfiakról és önbizalomhiányban szenvedő nőkről olvasunk, ideje volt már, hogy olyan könyv is megjelenjen, mely nem követi a sablont. Híres filmszínész főhős, átlagos főhősnő. A könyv érdekes témákat feszeget: a sztárság árnyoldalai, kapcsolatok a hírességek között.

Hatalmas lendülettel vettem bele magam az olvasásba, de egy idő után kezdtem elveszíteni a lendületemet. A kezdeti pörgősség átcsapott unalomba. Talán ezért is tartom több mint négy napig, míg befejeztem a regényt. Noha nem mondom, hogy rossz lett volna, csak egyszűrűen túlságosan bő lére lett eresztve. Igaz a mondás, a kevesebb néha több. A folytatás már közel 250 oldallal kevesebb. Remélem az oldalszám csökkenése azt jelenti, hogy az írónő tömörebbre vette az írást és nem jár körbe minden témát/problémát húszszor és nem veri bele a fejünkbe. Mert valljuk be őszintén egy idő után eléggé idegesítőnek bizonyul, ha valaki százszor elmagyarázza ugyanazt a dolgot. Kérem szépen, nem vagyok hülye, felfogtam elsőre is.

Taryn
Forrás
Taryn. Édesapját egy évvel korábban vesztette el, így rámaradt a Mitchell’s Pub vezetése. Fájdalmas szakításon van túl, melynek okán képtelen bízni a férfiakban, mert fél, hogy megint összetörik a szívét. Teljesen megérhető a hozzáállása, de egy idő után beláthatná végre, hogy Ryan nem fog egyik napról a másikra lelépni minden szó nélkül. A benne kialakult nagyfokú bizonytalanság már-már az őrületbe kergetett. Néha igazán ráfért volna egy-két atyai pofon, hogy térjen már észre, mert csak azokat az embereket üldözi el maga mellől, akik szeretik őt.

- Először éppen azért fojtottam el az érzelmeimet a fiad iránt, mert olyan híres. Aztán egyre több időt töltöttünk el együtt, és megismertem a valódi énjét. Abba szerettem bele. Remélem, elhiszed nekem, hogy nem azért vagyok vele, mert híres. És a pénze sem kell. Ryan kedves, gondolkodó, szerető egyéniség, és én nagyon szeretem őt. Még soha nem éreztem ilyet senki iránt. És tudom, hogy ő is szeret engem. Mégis félek. Annyi nő van a világon, aki mind őt akarja, nekünk soha nem lehet normális életünk. Egy átlagos kapcsolatnak is megvannak a nehézségei, hát még ha az egész világ azon dolgozik, hogy kielemezze és szétszaggassa a szerelmünket. Ryan mindig úton lesz, és mindig hónapokig marad majd távol. Akkor mit teszek? Mi lesz, ha nem leszek elég neki? Mi lesz, ha nem leszünk elég erősek?

Ryan
Forrás
Ryan. Fiatalon vált híressé. Kényelmetlenül érzi magát a rá irányuló figyelemtől. Nehezen is dolgozza fel, hogy nem élhet olyan életet, mint a sztárrá válása előtt. Sokat feláldozott a színészetért. Allűröktől mentes, állandóan törekszik a normális életre, de Taryn megnehezíti neki ezt a bizalmatlanságával. Egy szóval lehetne tökéletesen jellemezni: ELBŰVÖLŐ. Talán túlságosan is, de nem használható rá az a szó, hogy tökéletes, mert nem az. Igenis vannak hibái. Pl.: koszosak a zoknijai.


– Ha nem vetted volna észre, megőrülök érted. Csak rád bírok gondolni – szólt, és megsimogatta az arcomat. – Nem te vagy az egyetlen, aki érzelmi befektetésben gondolkodik. Tudom, miért aggódsz, Taryn – vett nagy levegőt Ryan. – Nem azért vagyok itt, hogy kihasználjalak, vagy bántsalak. Meg kell értened … nekem nem könnyű bármilyen kapcsolatot létesítenem, akármit is gondolnak az emberek. Nehéz megőriznem a magánéletemet, nehéz megbíznom bárkiben is.

Az életszerű, hétköznapias hangulata miatt tetszett nagyon a könyv. Nem éreztem, hogy olyan dolgok lennének benne, amik nem állnak két lábbal a földön vagy túlzónak hatottak volna. Egyszerű a történet, ne várjon senki nagy fordulatokat. Ami az elején tetszett, hogy az írónő hétköznapi dolgokra is kitér, mint mosás, vásárlás. Az ilyen egyszerűségeket néha nagyon hiányolom más regényekből. Viszont egy idő után ezek az egyszerűségek idegesítettek, mert állandóan előjöttek és csak lassították a cselekményt.

A korábban már említett hosszúság miatt simán megkurtítanám, kb. 200 oldallal és akkor nyugodt szívvel állíthatnám, hogy nagyszerű regény. De mivel jogosultsággal nem rendelkezem, ezért kénytelen vagyok beletörődni. Újraolvasni viszont biztos nem fogom. A fordítás miatt is kénytelen vagyok szót emelni. Az volt érzésem, hogy néhány szó egyáltalán nem illik az adott karakterre. Az én véleményem szerint a férfiak nem szoktak kuncogni és röhögcsélni. Akárhányszor azt olvastam, hogy Ryan kuncogott vagy Ryan röhögcsélt, akkor legszívesebben a hajamat téptem volna, mert felért egy kínzással.

angol borító
Saját megfogalmazásomban a könyv tanulsága: AZ EMBERI HÜLYESÉG HATÁRTALAN. Itt konkréten az elvetemült rajongókra gondolok, akik akár az életük célját annak szentelik, hogy a kedvenc színészükkel minél többször találkozhassanak és bevállalnak veszélyesebb, drasztikusabb lépéseket is. Az ilyen embereknek először azt kellene megérteniük, hogy mindenki egyenlő. Senki nem áll a másik felett csak azért, mert nagyobb vagyonnal rendelkezik, több ember ismeri a nevét és az újságok címlapján szerepel. Igaz, az emberi fantázia határtalan. A fanatikus rajongók megkülönböztető jele a mániákusság. Van egy határvonal, melyet átlépve már nem rajongásról beszélhetünk, hanem mániáról. Míg az egészséges kereteken belül imádunk valakit, addig probléma nincs.

Bevallom, olvasás közben néha már nagyon vártam a végét. Bár szeretem a hosszú regényeket, imádom mikor jó sokáig kitartanak, de ebben az esetben pont a fordítottja történt. A Spontán szerelem után megfontolom, hogy szeressem-e a fél téglákat. A folytatásra mindenféleképpen kíváncsi vagyok, mert igaz, happy enddel végződött az első rész, de van még hova folytatni a történetet.

A könyvet köszönöm az I.P.C. Könyvek kiadónak!


Share:
Kristina írta...

Pedig annyira vártam én is, úgy gondoltam, hogy olyan lesz, mint SEP Mindent a szerelemért című könyve.
Ez a négyes mennyire 4-es? :D
Mennyire romantikus a könyv? :)

katica írta...

Szerintem távol áll SEP stílusától. Míg SEP hangsúlyos a humor, itt alig találkozni vicces párbeszéddel. ;( Romantikusnak romantikus, csak hosszú. Erős négyes! :d

Kristina írta...

Akkor majd csak az unalmasabb napokon olvasom el. Köszi a választ! :)

katica írta...

Szívesen. Szerintem neked fog tetszeni! :)

Névtelen írta...

Nagyon vártam a könyvet,hogy megjelenjen....én nem csalódtam benne.Nagyon tetszett és remélem,hogy a második rész is minél hamarabb megjelenik.

Lizii írta...

Esetleg nem online olvastad ? :) Ha igen tudnál linekt küldeni ?

katica írta...

Kedves Lizii!

Nem online olvastam, hanem rendes papír formában!

Szép estét! :D

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes