Nicolas Barreau - A nő mosolya

Véletlenek pedig nincsenek! – vallja Aurélie Bredin, aki édesapja halála után átveszi egy kis párizsi étterem irányítását. Azon a végzetes novemberi napon, amikor olyan boldogtalannak érzi magát, mint még soha, a Szent Lajos-sziget kis könyvesboltjában különös könyvre bukkan: A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnő pedig mintha…
Nem, ilyen nincs! Aurélie elhatározza, hogy utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie a regény írójával. Csakhogy próbálkozásai sorra kudarcot vallanak, mígnem egy szép napon az író levele a postaládájába pottyan. Találkozásuk azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte…

Szerző: Nicolas Barreau
Eredeti cím: Das Lächeln der Frauen, 2012
Oldalszám: 288
Kiadó: Park Könyvkiadó, 2014
Ár: 2900.-


Nagyon sokáig morfondíroztam azon, vajon megvegyem-e a könyvet vagy sem? Legnagyobb bánatom az volt, hogy sokadik olvasásra sem fogott meg a fülszöveg. Magam sem voltam benne biztos, hogy nekem tetszene Barreau stílusa a maga visszafogottságával. Így egy apró véletlennek köszönhetően (ajándékba kaptam), mégiscsak egy példányt büszke tulajdonosa lettem! Ráadásul nagyon megörültem annak, hogy a kiadó hamarosan megjelenteti az újabb könyvet az írótól, Álmaim asszonya címmel. Nem utolsó sorban pedig a mű borítója fogott meg az egyszerűségével, de mégis sokatmondó tartalommal bíró mondanivalójával. Mindezek fényében csak annyit mondanék, hogy kiváló döntést hoztam és megismerhettem egy nagyszerű írót, akinek a könyveit biztosan be fogom szerezni!

Az ember néha azért indul el, hogy valahová megérkezzen. Néha viszont csak elindul, hogy menjen és menjen, amíg a köd kitisztul, a kétségbeesés elcsitul, vagy a csírázó gondolatot sikerül végiggondolni.

A történet egyik főszereplője Aurélie, akit éppen szerelemi bánat emészt. Barátja egy asztalon hagyott cetlin közölte vele, hogy elhagyta egy másik nőért. A férfi árulása súlyos sebet ejtett Aurélie szívén. Hogy elűzze a fájdalmat Aurélie sétára indul Párizs utcáin és egy kis segítségnek köszönhetően egy eldugott apró könyvesboltban találja magát, ahol egy brit író könyve kerül a kezébe. Beleolvasva nek soraiban magára ismer. Az apró felfedezés teljesen megszállottá teszi Aurélie-t és mindenféleképpen találkozni akar nevezett könyv írójával Robert Miller-rel. A történet kalandos része pedig csak most veszi kezdetét.


Mivel a történet váltott szemszögből íródott, ezért míg az első fejezetben Aurélie szemszögéből ismerjük meg a kezdeteket, addig a második fejezetben már André elmesélését élhetjük át. Andre Chabanais volt felelős Robert Miller könyvének megjelenéséért. Mivel Aurélie Mr. Miller könyvét tartja élete megmentőjének, visszautasítást nem tűrve szeretné a kapcsolatot felvenni az íróval, hogy személyesen is megköszönje neki a csodálatos történetet. Aurálie nem tágít, Andre pedig nem szeretné, ha titkára fény derül, ezért beleveti magát Robert Miller látogatásának megszervezésébe.

Barreau eszméletlenül jól ír. Egyik nagy erőssége volt a regénynek, hogy könnyen olvasható. Nincsenek komplikálva a történések, igaz kiszámítható a végkifejlett, de nem is ezt várja az olvasó a történettől. Még soha nem jutottam tovább a holland határnál, ezért Párizst csak képek alapján ismerem. Már ha kijelenthetem egyáltalán, hogy ismerem a várost. A történelem órákon elhangzottak és az Eiffel-toronyról készült képek nézegetése végett még nem váltam Párizs-szakértővé, de néha olyan érzésem támadt olvasás közben, hogy magam is az események egyik szemlélője vagyok és ha akarnám meg tudnám érinteni az utcákat fedő járóköveket.
A karakterek színesek, nem csak üres fejű, bőrrel fedett gépek, hanem élettel teli személyiségek, akik további pluszt adtak a történet mámorosságához. A szereplők annyira hétköznapiak, hogy ha véletlenül egyszer eljutok Párizsba lehet összefutok velük az egyik sétányon sétálva. Senkit ne ijesszen el a tény, hogy egyik szereplőnek sincs mágikus tulajdonsága, mert nem varázserőben mérjük a szerethetőséget, hanem tettekben és szavakban.

Röviden összefoglalva érzéseimet, csak annyit szeretnék mondani, hogy szerelembe estem egy csodálatos regénnyel, mely könnyed olvasmánynak bizonyult. Gyorsan pörögtek alapok, a történet magával ragadott. Megismerhettem egy varázslatos szerelem történetét, melybe annyira bele lehetet merülni, hogy észre se vettem és máris a végére értem.



A szerző további művei:

Die Frau meines Lebens (2007) – Álmaim asszonya (2015)
Du findest mich am Ende der Welt (2008) – A világ végén megtalálsz (2016)
Das Lächeln der Frauen (2010) – A nő mosolya (2014)
Eines Abends in Paris (2012)
Menu d'amour: Eine Liebesgeschichte (2013)
Paris ist immer eine gute Idee (2014)


Érdekességként szeretném megjegyezni a könyvről, hogy 2014. november 22.-én a könyvből készült film a német ZDF csatornán bemutatásra került. A teljes filmet a Youtube-on meg lehet nézni. Álljon most egy kis ízelítő: Trailer. Jó szórakozást!


Share:
Horváth Orsi írta...

Szia!
Nem rég vásároltam meg a könyvet, de még nem mertem belekezdeni. Be kell valljam: borító alapján szoktam választani és mostanában sikerült mellé nyúlnom pár alkalommal (igazából az elmúlt egy évben az összes könyvemnél). Féltem, hogy ez a történet sem fog tetszeni.
Az értékelésedet olvasva viszont megjött a kedvem hozzá. Köszönöm szépen! :)

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes